Keskustelualue: 4.-5.-luokkalaisten terveysongelmat ja terveyden edistäminen

4. ja 5. luokkalaiset

Re: 4. ja 5. luokkalaiset

by Liisa Maarit Raatikainen -
Number of replies: 0

Hei,

Nostat esiin seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän. Toimin omalla paikkakunnalla vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana ja olemme hallituksessa miettineet juurikin tämän asian tietoiseksi tuomista ihan käytännön kautta.

Lasteni luokalla tuli vuosi sitten kielto luokan whatsup ryhmän lakkauttamisesta johtuen kiusaamisesta. Me vanhemmat saimme wilma -viestin asiasta ja kehoituksen seuraamaan lasten toimintaa ja puhelimen käyttöä. Ryhmä purettiin ja niin itse myös kävin katselemassa sen osan ryhmästä missä omani olivat olleet mukana. Syksyllä kun koulu alkoi taas vanhempainillassa sama keskustelu tuli esiin. Kysyin vanhempainillassa, mikä on tuota kiusaamista mitä koetaan, jotta ymmärtämys lisääntyisi kaikilla. Tähän sain vastauksen, jotta katso lasten ryhmät.  Sen jälkeen istuin grooming-seminaarissa ja oivalsin haasteen. Meiltä vanhrmmilta puuttuu vieläkin 2000-luvulla taito puhua luonnollisesti seksuaalisuuten ja jopa sukupuolisuuteen liittyvistä asioista. Alakoululla asia oltiin siirretty kiusaamiseen, mutta kukaan ei osannut aiheesta puhua oikeilla sanoilla. Ja kun vihdoin ja viimein löysin mistä asia oli lähtöisin, niin asia oltaisiin voitu lasten kanssa hoitaa paljon nopeammin ja helpommin kuin mitä oltiin tehty. Tässä tapauksessa joku oli laittanut ryhmään kuvia piirroshahmosta, jolle oltiin tehty isot sukupuolielimet ja alaston tytön kuva, jolla vastaavasti oli korostuneet rinnat.

Olemme vanhempainyhdistyksen hallituksessa miettineet, että seksuaalikasvatus pitäisi alkaa jo alakoulussa ja ymmärrystä pitää jakaa myös vanhemmille. Kiusaaminen on niin laaja käsite, että sitä tarvitaan pilkkoa pienempiin palasiin, jotta kaikki asia tulee ymmärretyksi.

Hyvä asian nosto ja varmasti vaikuttaa tulevaisuuteen.


Liisa