Keskustelualue: Lukiolaisten ja ammattikoululaisten terveysongelmat ja terveyden edistäminen

2. asteen opiskelijat

Vs: 2. asteen opiskelijat

by Liisa Maarit Raatikainen -
Number of replies: 0
Nostit esille lukiolaisten ja ammattikoululaisten erot mm. tupakoinnissa ja seksuaalisuudessa sekä keskusteluyhteyksissä. Kouluverkkorakenne on molemmissa erilainen. Lukiolaisista suurin osa asuu perheiden kanssa kun taas ammattikoululaisista suurin osa on asumassa asuntoloissa tai omissa asunnoissaan. Toisaalta nuoret ovat jo peruskoulussa eriytyneet ja näissä näkyy myös miten on peruskoulussa opinnoissa menestynyt. Lukioon pääsemiseksi tarvitaan hyvät arvosanat, kun taas ammattikouluun päästään helpommalla.

Oman kunnan seksuaalikasvatusta mietittiin vanhempainyhdistyksessä ja havaittiin seuraavia asioita. Yläkoulussa terveystieto oli aiemmin eriytetty tytöille ja pojille erikseen ja nyt se on yhteinen. Vaikuttaako tämä niin, ettei nuoret uskalla kysellä terveystiedon tunneilla vai ettei opettaja halua / pysty puhumaan seksuaalisuuteen liityvistä asioista? Alkaako seksuaalikasvatus liian myöhään, pitäisikö jo alakoulussa lapsilla olla kehopositiivisuuteen liittyviä asioita enemmän? Toisaalta olemme pohtineet myös vanhemmuuteen liittyviä asioita ja nimienomaan uskallukseen ja omasta perimästä poisoppimiseen. Aina ei oman nuoren kanssa löydy keskuteluyhteyttä, mutta miten parantaa yhteyttä?

Kävin 8-9 luokkalaisten nuorten kanssa samoista aiheista keskustelua ja kahdeksasta tytöstä yksi ei ollut selvillä itsestään ihan fysisenä minänä. Kolme tytöistä halusi tietää enemmän esimerkiksi itsetunnosta, seurustelusta, seksuaalisuudesta ja kuukautisista. Onko tämä nettitiedon paljouden ja todenmukaisuuden mukanaan tuomaa? Varsinkin kun nuorten taustoilla on terveydenhuollossa työskenteleviä vanhempia.